Stołówka

 

Wszyscy uczniowie mają możliwość korzystania ze stołówki szkolnej, w której codziennie – od poniedziałku do piątku, dzieci mogą zjeść pyszny obiad, złożony z zupy podawanej z pieczywem, drugiego dania oraz kompotu.

Posiłki przygotowywane są przez wykwalifikowany personel, zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz systemu HACCP.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Drodzy Rodzice,

Informujemy, że od początku roku szkolnego 2021/2022 w naszej szkole funkcjonować będą nowe zasady korzystania z obiadów w stołówce szkolnej.

Wydawanie obiadów w stołówce szkolnej obsługiwane będzie za pomocą elektronicznego systemu e-Stołówka.

Warunkiem zapisania dziecka na obiady w stołówce szkolnej jest akceptacja regulaminu stołówki oraz regulaminu „Platformy Rodzica” w systemie e-Stołówka.

Prosimy o zapoznanie się z Regulaminem stołówki szkolnej, który obowiązuje od dnia 1 września 2021 r. i jest dostępny na naszej stronie.

Najważniejsze informacje o systemie e-Stołówka:

  • *działa online na dowolnym urządzeniu z dostępem do internetu–wystarczy aktualna wersja przeglądarki internetowej oraz aktywne konto użytkownika w Panelu Rodzica,

  • *usprawnia wydawanie posiłków – wystarczy, że dziecko przyłoży swoją kartę do czytnika,

  • *posiada mechanizm kalendarza, który pozwala samodzielnie zarządzać wykupionymi posiłkami dziecka na naszej stołówce. Ułatwia odwoływanie posiłków rodzicom i upraszcza opłaty za nie – system automatycznie rozlicza płatność eliminując niedopłaty lub nadpłaty,

  • *zapewnia sprawny obieg informacji między stołówką a rodzicami.

 

Jak działa e-Stołówka?

Uczeń zapisany na obiady w stołówce szkolnej otrzyma kartę obiadową nieodpłatnie.

Uczeń chcąc odebrać posiłek, zbliża kartę do czytnika. Po jej odczytaniu, na ekranie wyświetlają się dane osoby, do której jest przypisana karta oraz informacja o rodzaju posiłku.

Aby dziecko otrzymało kartę uprawniającą do odebrania posiłku rodzic musi założyć i aktywować konto w Panelu Rodzica oraz zarejestrować w nim dziecko.

W przypadku zgubienia lub zniszczenia karty Rodzic jest zobowiązany niezwłocznie powiadomić intendenta oraz pokryć koszty wyrobienia duplikatu.

W celu utworzenia konta należy w deklaracji zgłoszeniowej na obiady podać adres e-mail, na który otrzymają Państwo link aktywacyjny z dostępem do konta żywienia dziecka z dokładną instrukcją jak uruchomić aplikację na komputerze oraz telefonie. E-mail jest jednocześnie loginem do konta.

Filmy instruktażowe przygotowane przez dostawcę systemu:

 

Zmiana sposobu płatności za obiady w roku 2022.

Informujemy, że od dnia 3 stycznia 2022 r. ze względu na zmianę sposobu rozliczeń, obowiązywać będzie nowa forma płatności za obiady w stołówce szkolnej – płatność online za pomocą systemu e-Stołówka.

Będzie to jedyny obowiązujący sposób płatności.

Inna forma płatności nie aktywuje konta obiadowego dziecka, co wiąże się z blokadą karty obiadowej i skutkować będzie nie wydaniem posiłku w danym miesiącu.

Obiady wykupić będzie można logując się do panelu rodzica w systemie e-Stołówka i deklarując ilość wykupionych posiłków.

Płatności dokonywać będzie można za pośrednictwem bramki płatniczej PayByNet, która umożliwia wpłaty natychmiastowe oraz aktywowanie konta obiadowego dziecka.

Przy dokonywaniu płatności należy uwzględnić kwotę powstałej z odpisów nadpłaty.

 

Prosimy o przestrzeganie terminów wykupywania obiadów w stołówce szkolnej:

do dnia 9 stycznia 2022 r. należy wykupić obiady na miesiąc STYCZEŃ,
aby dziecko mogło jeść obiady od 10 stycznia

do dnia 25 stycznia 2022 r. należy wykupić obiady na miesiąc LUTY

Płatności za kolejne miesiące do 25 dnia każdego miesiąca, zgodnie z regulaminem stołówki.

Przypominamy o płatności za obiady.

Za miesiąc luty płacimy do 25 stycznia 2022 r.

 

Intendent – nr telefonu505 990 829

Opłaty za posiłki w stołówce szkolnej w roku szkolnym 2021/2022 (od 1 stycznia 2022 r.)

Zupa – 2,00 zł

Drugie danie – 3,00 zł

Cena całego obiadu dla ucznia wynosi 5,00 zł

 

Planując jadłospis kierujemy się zasadami prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia Człowieka, uwzględniając sezonowość i różnorodność produktów. Posiłki serwowane w naszej stołówce, są odpowiednio zbilansowane pod względem zawartości składników odżywczych oraz wartości kalorycznej.

Przypominamy, że posiłki wydawane są w godzinach:

10.50  –  11.05        klasy I-III

11.50  –  12.05        klasy IV-VI

12.50  –  13.05        klasy VII-VIII

DATA ZUPA DRUGIE DANIE ALERGENY
 Poniedziałek

10.01

 Zupa jarzynowa z ziemniakami,pieczywo  Gulasz z makaronem,ogórek kiszony,herbata z cytryną  1,7,9,10
 Wtorek

11.01

 Zupa pomidorowa z makaronem,pieczywo  Pulpet w sosie pieczarkowym,ziemniaki surówka z białej kapusty ,kompot  1,3,7,9,10
 Środa

12.01

Zupa ogórkowa z ziemniakami,pieczywo  Kurczak po chińsku z ryżem,kompot  1,7,9,10
 Czwartek

13.01

 Rosół z makaronem,angielka  Wołowina mielona,ziemniaki ,buraczek ,herbata z cytryną  1,7,9,10
 Piątek

14.01

 Grochówka z ziemniakami ,pieczywo  Pampuchy z sosem truskawkowym ,kompot  1,7,9,10
 DATA ZUPA  DRUGIE DANIE
 ALERGENY
 Poniedziałek

17.01

 Zupa brokułowa z ziemniakami ,pieczywo  Spagetti ,kompot  1,7,9,10
 Wtorek

18.01

 Zupa pieczarkowa z makaronem ,pieczywo  Kotlet mielony ,ziemniaki ,surówka z marchewki ,kompot  1,3,7,9,10
 Środa

19.01

 Zupa buraczkowa z makaronem ,pieczywo  Filet z dorsza ,ziemniaki,surówka z kiszonej kapusty, herbata z cytryną  1,3,7,9,10
 Czwartek

20.01

 Zalewajka,pieczywo  Pierogi z mięsem ,kapusta zasmażana ,herbata z cytryną  1,7,9,10
 Piątek

21.01

 Zupa kalafiorowa z ziemniakami, pieczywo  Makaron z serem, kompot  1,7,9,10

Lista alergenów

Alergen Nr 1 – zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne.

Alergen Nr 2 – skorupiaki i produkty pochodne.

Alergen Nr 3 – jaja i produkty pochodne.

Alergen Nr 4 – ryby i produkty pochodne.

Alergen nr 5 – orzeszki ziemne, orzechy arachidowe i produkty pochodne.

Alergen Nr 6 – soję i produkty pochodne.

Alergen Nr 7 – mleko i produkty pochodne.

Alergen Nr 8 – orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowce brazylijskie, pistacjowe i produkty pochodne.

Alergen Nr 9 – seler i produkty pochodne.

Alergen Nr 10 – nasiona sezamu i produkty pochodne.

Alergen Nr 11 – dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/w przeliczeniu na S02

Alergen Nr 12 – łubin i produkty pochodne.

Alergen Nr 13 – mięczaki i produkty pochodne.

Pliki do pobrania:

Regulamin stołówki szkolnej 2021/2022

Umowa o korzystanie z obiadów w stołówce szkolnej 2021/2022

Lista alergenów

http://Instrukcja e-Rodzic - sppoddebice