Stołówka

 

Wszyscy uczniowie mają możliwość korzystania ze stołówki szkolnej, w której codziennie – od poniedziałku do piątku, dzieci mogą zjeść pyszny obiad, złożony z zupy podawanej z pieczywem, drugiego dania oraz kompotu.

Posiłki przygotowywane są przez wykwalifikowany personel, zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz systemu HACCP.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Drodzy Rodzice,

Informujemy, że od początku roku szkolnego 2021/2022 w naszej szkole funkcjonować będą nowe zasady korzystania z obiadów w stołówce szkolnej.

Wydawanie obiadów w stołówce szkolnej obsługiwane będzie za pomocą elektronicznego systemu e-Stołówka.

Warunkiem zapisania dziecka na obiady w stołówce szkolnej jest akceptacja regulaminu stołówki oraz regulaminu „Platformy Rodzica” w systemie e-Stołówka.

Prosimy o zapoznanie się z Regulaminem stołówki szkolnej, który obowiązuje od dnia 1 września 2021 r. i jest dostępny na naszej stronie.

Najważniejsze informacje o systemie e-Stołówka:

  • *działa online na dowolnym urządzeniu z dostępem do internetu–wystarczy aktualna wersja przeglądarki internetowej oraz aktywne konto użytkownika w Panelu Rodzica,

  • *usprawnia wydawanie posiłków – wystarczy, że dziecko przyłoży swoją kartę do czytnika,

  • *posiada mechanizm kalendarza, który pozwala samodzielnie zarządzać wykupionymi posiłkami dziecka na naszej stołówce. Ułatwia odwoływanie posiłków rodzicom i upraszcza opłaty za nie – system automatycznie rozlicza płatność eliminując niedopłaty lub nadpłaty,

  • *zapewnia sprawny obieg informacji między stołówką a rodzicami.

 

Jak działa e-Stołówka?

Uczeń zapisany na obiady w stołówce szkolnej otrzyma kartę obiadową nieodpłatnie.

Uczeń chcąc odebrać posiłek, zbliża kartę do czytnika. Po jej odczytaniu, na ekranie wyświetlają się dane osoby, do której jest przypisana karta oraz informacja o rodzaju posiłku.

Aby dziecko otrzymało kartę uprawniającą do odebrania posiłku rodzic musi założyć i aktywować konto w Panelu Rodzica oraz zarejestrować w nim dziecko.

W przypadku zgubienia lub zniszczenia karty Rodzic jest zobowiązany niezwłocznie powiadomić intendenta oraz pokryć koszty wyrobienia duplikatu.

W celu utworzenia konta należy w deklaracji zgłoszeniowej na obiady podać adres e-mail, na który otrzymają Państwo link aktywacyjny z dostępem do konta żywienia dziecka z dokładną instrukcją jak uruchomić aplikację na komputerze oraz telefonie. E-mail jest jednocześnie loginem do konta.

Filmy instruktażowe przygotowane przez dostawcę systemu:

 

 

Zapisy na obiady w roku szkolnym 2021/2022 odbywać się będą w terminie od 01.09.2021 r. do 10.09.2021 r.

Aby zapisać dziecko na obiady w stołówce szkolnej, należy pobrać umowę ze strony szkoły, a następnie wypełnioną dostarczyć do pani intendent w powyższym terminie.

 

Płatności za obiady w stołówce szkolnej odbywają się w systemie miesięcznym, z góry za miesiąc następny, zgodnie z poniższym harmonogramem:

Harmonogram wpłat za obiady w roku szkolnym 2021/2022

wrzesień 2021 – grudzień 2021

Miesiąc

Kwota wpłaty

Termin płatności

Wrzesień 2021

Cały obiad – 36,00 zł

II danie – 22,50 zł

Zupa – 13,50 zł

do 15 września 2021

Październik 2021

Cały obiad – 84,00 zł

II danie – 52,50zł

Zupa – 31,50 zł

do 25 września 2021

Listopad 2021

Cały obiad – 76,00 zł

II danie – 47,50 zł

Zupa – 28,50 zł

do 25 października 2021

Grudzień 2021

Cały obiad – 64,00 zł

II danie – 40,00 zł

Zupa – 24,00 zł

do 25 listopada 2021

Przed dokonaniem płatności za wyżywienie prosimy o sprawdzenie salda obiadowego na koncie e-Stołówka oraz odliczenie nadpłaty.

 

Intendent – nr telefonu505 990 829

Opłaty za posiłki w stołówce szkolnej w roku szkolnym 2021/2022

Zupa – 1,50 zł

Drugie danie – 2,50 zł

Cena całego obiadu dla ucznia wynosi 4,00 zł

 

Wpłatę za wyżywienie wnosi się przelewem na rachunek bankowy Szkoły Podstawowej nr 1 im. Lotników Polskich w Poddębicach, 99-200 Poddębice, ul. Polna 36, nr rachunku:

83 9263 0000 0019 6312 2000 0001

Obowiązkowo w treści przelewu należy wpisać: imię i nazwisko dziecka, klasę oraz miesiąc, za który jest dokonywana wpłata.

 

Planując jadłospis kierujemy się zasadami prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia Człowieka, uwzględniając sezonowość i różnorodność produktów. Posiłki serwowane w naszej stołówce, są odpowiednio zbilansowane pod względem zawartości składników odżywczych oraz wartości kalorycznej.

Przypominamy, że posiłki wydawane są w godzinach:

10.50  –  11.05        klasy I-III

11.50  –  12.05        klasy IV-VI

12.50  –  13.05        klasy VII-VIII

13.50  –  14.00

DATA ZUPA DRUGIE DANIE ALERGENY
 Poniedziałek 20.09

 

 Zupa jarzynowa z ziemniakami,pieczywo  Gulasz z kaszą jęczmienną,surówka z białej kapusty,kompot
 Wtorek

21.09

 

 Zupa pomidorowa z makaronem,pieczywo  Kotlet mielony,ziemniaki,buraczek,kompot
 Środa

22.09

 Zupa brokułowa z ziemniakami,pieczywo  Kurczak po chińsku z ryżem ,herbata z cytryną
 Czwartek

23.09

 Zupa buraczkowa z makaronem,pieczywo  Filet z dorsza,ziemniaki,surówka z kiszonej kapusty,kompot
 Piątek

24.09

 Zupa grochowa z ziemniakami,pieczywo  Makaron z serem,kompot
 DATA ZUPA  DRUGIE DANIE
 ALERGENY
 Poniedziałek

27.09

 Krupnik z kaszy z ziemniakami,pieczywo  Spagetti,kompot
 Wtorek

28.09

 Zupa pieczarkowa z makaronem,pieczywo  Klopsiki w sosie koperkowym,ziemniaki,surówka z marchwi,kompot
 Środa

29.09

 Zalewajka,pieczywo  Prażaki z kapustą zasmażaną ,herbata z cytryna
 Czwartek

30.09

 Zupa kalafiorowa z ziemniakami,pieczywo  Kurczak w sosie pieczarkowym z makaronem,kompot
 Piątek

01.10

 Zupa ogórkowa z ziemniakami,pieczywo  Naleśniki z dżemem,kompot

Lista alergenów

Alergen Nr 1 – zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne.

Alergen Nr 2 – skorupiaki i produkty pochodne.

Alergen Nr 3 – jaja i produkty pochodne.

Alergen Nr 4 – ryby i produkty pochodne.

Alergen nr 5 – orzeszki ziemne, orzechy arachidowe i produkty pochodne.

Alergen Nr 6 – soję i produkty pochodne.

Alergen Nr 7 – mleko i produkty pochodne.

Alergen Nr 8 – orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowce brazylijskie, pistacjowe i produkty pochodne.

Alergen Nr 9 – seler i produkty pochodne.

Alergen Nr 10 – nasiona sezamu i produkty pochodne.

Alergen Nr 11 – dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/w przeliczeniu na S02

Alergen Nr 12 – łubin i produkty pochodne.

Alergen Nr 13 – mięczaki i produkty pochodne.

Pliki do pobrania:

Regulamin stołówki szkolnej 2021/2022

Umowa o korzystanie z obiadów w stołówce szkolnej 2021/2022

Lista alergenów

http://Instrukcja e-Rodzic - sppoddebice