Trudno uwierzyć, ale ten najsłodszy przysmak nie był przed wiekami słodki. Blisko trzy tysiące lat temu u wybrzeży Zatoki Meksykańskiej ziarnami kakaowca zainteresowali się Majowie i Aztekowie. Pierwszym Europejczykiem, któremu ok. 1502 r. dane było spróbować czekolady, był Krzysztof Kolumb. Ziarna kakaowca pojawiły się w Hiszpanii, potem we Francji, a w XIX wieku Rudolf Lindt tak połączył i wymieszał składniki, że powstała masa o gładkiej, znanej nam konsystencji.
Uczniowie klasy IV d odwiedzili kawiarnię „Kawa na ławę” gdzie poznali historię powstania czekolady. Właściciel kawiarni. P. Tomasz Janeczek zademonstrował sposób przygotowywania płynnej czekolady. Wszyscy degustowali ten napój oraz pyszne ciasto czekoladowe z wiśniami.
Czekolada spożywana w umiarkowanych ilościach ma wpływ na zdrowie. Badania wskazują, że substancje w niej zawarte pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu i poprawę nastroju, czego dowodem są doskonałe humory uczniów, którzy po spotkaniu w kawiarni odpoczywali przy poddębickiej fontannie.