Dziś zapraszam Was na wirtualne zajęcia w Muzeum Etnograficznym w Toruniu:
Przypomnę Wam sposoby barwienia jajek:
A później zastanówcie się, co wspólnie z mamą przygotujecie pysznego na święta!!
TRADYCYJNE ŚWIĄTECZNE POTRAWY TO:
– jajka,
– żurek – czyli barszcz biały,
– kiełbasa – zwykle biała, na ciepło,
– szynka wędzona w jałowcowym dymie,
– ćwikła z chrzanem,
– pieczone mięso,
– własnoręcznie wykonana babka,
– mazurek z artystycznymi dekoracjami,
– sernik (kiedyś zwany przekładańcem).
Zapamiętajcie!! Według tradycji stół świąteczny powinien być przykryty białym obrusem i
udekorowany liśćmi bukszpanu a na środku stołu stawiamy baranka, np. na
łączce z rzeżuchy.
Zachęcam Was do spróbowania wykonania wielkanocnego zajączka z serwetki. Na pewno będzie pięknym dekoracyjnym akcentem na Waszym wielkanocnym stole. Do dzieła!!
A gdyby coś się nie udało to zawsze można wykonać zajączka z papieru:-)
Wesołych Świąt!!! A.J.