Jak prosto i zdrowo odżywiać się podczas epidemii koronawirusa (COVID-19) – porady dla rodziców i dzieci.
Oto pięć wskazówek, które pomogą zaplanować zróżnicowaną i pożywną dietę dla dzieci
i nie tylko. Właściwa i różnorodna dieta ma ogromne znaczenie dla prawidłowego rozwoju, a także dla budowania zdrowych nawyków żywieniowych na przyszłość. Poza tym wspólne przygotowywanie posiłków buduj dobre relacje między dziećmi i rodzicami.
1. Pamiętaj o owocach i warzywach.
Zakup, przechowywanie i gotowanie świeżych warzyw czy owoców w czasie izolacji jest jak najbardziej możliwy, nawet jeśli zaleca się ograniczenie wychodzenia z domu.
Nadal przecież należy dbać, aby w miarę możliwości dostarczać naszym dzieciom dużo owoców i warzyw w codziennej diecie.
Jeśli masz możliwość zakupu świeżych produktów, nie wahaj się. Dużą zaletą większości owoców i warzyw jest to, że nie musisz ich spożyć natychmiast, ale możesz je zamrozić, lub zwyczajnie przechowywać w lodówce nie tracąc przy tym większości składników odżywczych. Świeże warzywa są doskonałe do gotowania i przygotowania zup, gulaszy, surówek lub innych potraw, które będą pożywnymi posiłki dla całej rodziny.
2. Korzystaj z suszonych owoców i warzyw oraz ich konserwowych zamienników.
Świeże produkty są prawie zawsze najlepszym wyborem, ale kiedy ich nie mamy pod ręką, istnieje wiele możliwości na ich zastąpienie. Tłuste ryby w puszce, takie jak sardynki, makrele i łososie, są bogate w białko, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz szereg witamin
i minerałów koniecznych do właściwego rozwoju. Można je podawać na zimno na kanapkach, wykorzystać do przygotowania sałatek lub dań z makaronem. Sprawdzą się także świetnie w ciepłym posiłku.
Warzywa i owoce w puszkach, takie jak pomidory, fasola, zielony groszek, różnego rodzaju kiełki, brzoskwinie, ananasy itp. zawierają zazwyczaj mniej witamin niż świeże, ale są doskonałą opcją awaryjną.
Płatki owsiane gotowane z mlekiem lub wodą to doskonały pomysł na pełnowartościowe śniadanie, które możesz urozmaicić dodając jogurt, owoce, rodzynki czy ziarna słonecznika lub dynii.
3. Postaraj się mieć w domu zdrowe przekąski.
Dzieci często odczuwają potrzebę zjedzenia jednej lub dwóch przekąsek w ciągu dnia, co dodaje im energii na naukę i zabawę. Zrezygnuj z podawania dzieciom słodyczy i słonych smakołyków. Spróbuj zastąpić je zdrowymi orzechami, serami, jogurtami (bez cukru), pokrojonymi lub suszonymi owocami, gotowanymi jajkami. Takie pokarmy są pożywne, sycące i pomagają w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych na całe życie.
4. Ogranicz spożywanie wysoko przetworzonej żywności.
Jeśli to możliwe, postaraj unikać produktów wysoko przetworzonych, bądź ogranicz ich zakup i spożycie do minimum. Gotowe do spożycia posiłki, pakowane przekąski oraz desery, często zawierają dużo tłuszczów nasyconych, cukru i soli.
Unikajmy także napojów zawierających cukier, a zamiast tego pijmy dużo wody. Dodanie do wody owoców lub warzyw, takich jak cytryna, limonka, plasterki ogórka lub jagody, to świetny sposób na zdrowy i smaczny napój.
5. Spraw, aby przygotowywanie posiłków i ich spożywanie stało się ważnym punktem dnia Twojej rodziny.
Wspólne gotowanie i jedzenie to świetny sposób na budowanie zdrowych nawyków, wzmocnienie więzi rodzinnych i dobrą zabawę. Jeśli tylko masz możliwość, angażuj swoje dzieci w przygotowywanie posiłków. Mniejsze dzieci mogą pomóc w myciu lub sortowaniu artykułów spożywczych, podczas gdy starsze świetnie poradzą sobie z bardziej złożonymi zadaniami w kuchni oraz pomogą w nakryciu stołu.
Starajcie się, w miarę możliwości, trzymać ustalonych godzin spożywania posiłków
w rodzinnym gronie. Rutyna pomoże w niwelowaniu niepokoju i stresu, jaki dzieci odczuwają w tych trudnych dniach.
Z życzeniami zdrowia i smacznego.
Pedagog szkolny